Składniki:
ok. 5 paczek zwykłych herbatników,
2 budynie czekoladowe z cukrem,
2 śnieżki,
3 galaretki (np. 2 brzoskwiniowe i 1 truskawkowa),
puszka brzoskwiń.
Jak przyrządzić?
Na tę ilość składników potrzebna będzie duża blacha. Rozłożyć herbatniki na dnie blachy. Ugotować budynie w dwóch szklankach mleka i gorący przełożyć na herbatniki. Będzie trochę ciężko, bo budyń jest gęsty. Ja sobie zawsze pomagam małym nożykiem i stopniowo rozsmarowuję. Na budyń wyłożyć pozostałe herbatniki. Brzoskwinie odsączyć. Pokroić w plasterki lub w kostkę. Na brzoskwinie wylać dwie tężejące np brzoskwiniowe galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wody. Wstawić do lodówki,żeby galaretki stężały. W tym czasie przygotować piankę. Śnieżki ubić zgodnie z przepisem na opakowaniu (nie zmniejszać ilości mleka), dodać tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 1 1/4 szkl wody. Wymieszać. Tężejącą masę wyłożyć na na ciasto. Można posypać startą czekoladą albo kakao. Smacznego!
Uwagi:
Najlepiej zacząć robienie ciasta od galaretek. Później nie będzie się marnować czasu na oczekiwanie, aż wystygną. Można użyć innych galaretek albo budyni. Chociaż próbowałam już chyba wszystkich smaków to czekoladowy wydaje mi się najsmaczniejszy. Kiedyś nawet zrobiłam śnieżki z zieloną galaretką, też fajnie wyglądało. Na początek możecie zrobić to ciasto z połowy porcji na mniejszej blasze. Ciasto ładnie wygląda,polecam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Autor | Wiola |