Składniki:
Ciasto:
- 1 kostka margaryny
- 40 dkg mąki tortowej
- 20 dkg cukru pudru
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1/2 przyprawy do pierników
- 25 dkg płynnego miodu
- 2 słoiki powideł śliwkowych
- 4 jajka
Masa:
- 2 opakowania masy karpatkowej Dr.Oetkera
- 1 litr mleka
- 2 kostki masła
Dekoracja:
- 2 opakowania polewy czekoladowej
- wiórki kokosowe.
Jak przyrządzić?
1. W wysokim garnku ucieramy margarynę z cukrem. Następnie dodajemy miód, przyprawę, jajka, sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody,potem mąkę. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 3 części. Wycinamy papier do pieczenia w kształcie blachy i rozsmarowywujemy każdą część ciasta.
Każdą z osobna pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 min.Odkładamy do wystygnięcia.
2. Masę robimy według przepisu na opakowaniu:Do głębokiego naczynia nalewamy 2 szklanki mleka, resztę wlewamy do innego garnka i gotujemy. W naczyniu z mlekiem mieszamy zawartość opakowania.
Gdy mleko się zagotuje wlewamy wymieszany proszek.
Gotujemy aż do powstania budyniu.
Ucieramy 2 kostki masła i dodajemy do masy.
3.Każdy placek smarujemy dość grubo powidłem i przekładamy masą. Na wierzchu ozdabiamy go polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Uwagi:
Torcik najlepszy jest następnego dnia.
Mogę wszystkich zapewnić, że jest grzechu warty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | bardzo trudny |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Natasza Z. |