Amerykańska Pyszotka

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 4 łyżki kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- po pół łyżeczki sody oczyszczonej i soli,
- jeden zapach waniliowy,
- 4 duże łyżki majonezu (najlepszy jest kielecki),
- 1/3 szklanki ciepłej wody.

Jak przyrządzić?

Najpierw wsypać do miski wszystkie 'suche' składniki i wymieszać, następnie dodać zapach waniliowy, majonez i wodę i mieszać lub mikosować na wolnych obrotach aż powstanie masa o konsystencji budyniu. Przygotowaną masę przełożyc do niedużej blaszki prostokątnej i piec przez ok 20 min. w temp. 200-220 stopni (ciasto piecze się dość szybko więc można sprawdzać co jakieś 10 min.)

Kiedy jest już gotowe należałoby na nim rozsmarować waniliowy frosting, ale ponieważ u nas takowych brak można potraktować pyszotkę polewą z białej lub mlecznej czekolady.

Potrzebne przybory:

Miska, mikser, blaszka.

Jak podawać?

Końcowy efekt zależy od waszych upodobań: oprócz polewy mozna do środka dać kawałki brzoskwiń a na górę M&Msy. Podawać pokrojone w kwadraty. Najlepiej smakuje ze szklanką chłodnego mleka. Smacznego! :)

Uwagi:

Ciasto powinno być mokre i ciężkie jak większość amerykańskich :) i jako takie jest równiez dosyć kaloryczne więc dla tych którzy się kaloriami przejmują proponuję wersję light czyli z mojonezikiem niskotłuszczowym. Nie potrzeba zato żadnych jajek ani tłuszczu ponieważ majonez ma to już w składzie.

Smacznego! :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje10
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt8 zł
Autornoelleen

Amerykańska Pyszotka: Podobne przepisy

Amerykańska Pyszotka: wypróbuj również

Powiązane Tematy