Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 4 łyżki kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- po pół łyżeczki sody oczyszczonej i soli,
- jeden zapach waniliowy,
- 4 duże łyżki majonezu (najlepszy jest kielecki),
- 1/3 szklanki ciepłej wody.
Jak przyrządzić?
Najpierw wsypać do miski wszystkie 'suche' składniki i wymieszać, następnie dodać zapach waniliowy, majonez i wodę i mieszać lub mikosować na wolnych obrotach aż powstanie masa o konsystencji budyniu. Przygotowaną masę przełożyc do niedużej blaszki prostokątnej i piec przez ok 20 min. w temp. 200-220 stopni (ciasto piecze się dość szybko więc można sprawdzać co jakieś 10 min.)
Kiedy jest już gotowe należałoby na nim rozsmarować waniliowy frosting, ale ponieważ u nas takowych brak można potraktować pyszotkę polewą z białej lub mlecznej czekolady.
Potrzebne przybory:
Miska, mikser, blaszka.
Jak podawać?
Końcowy efekt zależy od waszych upodobań: oprócz polewy mozna do środka dać kawałki brzoskwiń a na górę M&Msy. Podawać pokrojone w kwadraty. Najlepiej smakuje ze szklanką chłodnego mleka. Smacznego! :)
Uwagi:
Ciasto powinno być mokre i ciężkie jak większość amerykańskich :) i jako takie jest równiez dosyć kaloryczne więc dla tych którzy się kaloriami przejmują proponuję wersję light czyli z mojonezikiem niskotłuszczowym. Nie potrzeba zato żadnych jajek ani tłuszczu ponieważ majonez ma to już w składzie.
Smacznego! :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | noelleen |