Sandwicze – ulubione przekąski Amerykanów
TOMEK ERNESTOWICZ • dawno temu![](https://m.kafeteria.pl/fc01-1744-0-69de9b87958e432b87fd,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Dziś prezentujemy najpopularniejsze amerykańskie sandwicze według tradycyjnych przepisów. Są idealną przekąską na przykład w czasie wakacyjnej podróży. Smacznego!
Muffaletta jest najpopularniejszą kanapką w Stanach Zjednoczonych. Pochodzi z Nowego Orleanu w stanie Luizjana i jest oferowana w każdej szanującej się restauracji serwującej kanapki.
Składniki
kilka cienkich plasterków salami
kilka plasterków szynki wędzonej (nie słodkiej)
mortadela (niekoniecznie)
ser provolone lub inny Å‚agodny, Å‚atwo topiÄ…cy siÄ™ ser
okrągła bułka, najlepiej z makiem
Pasta muffaletta
1 puszka czarnych oliwek
1 słoik zielonych oliwek nadziewanych papryką pimento lub zielone oliwki i pimento
3 zÄ…bki czosnku
oregano
nasiona selera
marynowana w zaprawie octowej młoda marchewka i łodyga selera w plasterkach (wystarczy zalać pokrojone warzywa gorącą wodą z octem i zostawić na całą dobę)
ocet winny do smaku
Składniki zmiksować na grudkowatą masę, tak żeby było widać kawałki zielonych i czarnych oliwek, marchwi, selera i papryczki pimento.
Przygotowanie kanapki
Posmarować przekrojoną bułkę pastą. Położyć na bułkę wędliny i przykryć serem. Zapiec w piekarniku, włączając tylko górną grzałkę. Na roztopiony ser położyć wierzchnią część bułki. Kanapkę podawać przekrojoną na pół.
Â
Club Sandwichto pyszny tost z kurczakiem i jajkiem.
Składniki
3 kromki pieczywa tostowego (dużego)
2 łyżki majonezu
garść sałaty lodowej pokrojonej w paski
10 dag piersi kurczaka
1 jajko sadzone
5 dag wysmażonego bekonu
mały ogórek konserwowy
1 pomidor (8 dag)
Przygotowanie
Tosty zrumień w opiekaczu. Pierś kurczaka upiecz na grillu lub usmaż na patelni. Następnie posmaruj majonezem 2 kromki chleba, połóż na nich pokrojoną sałatę, pomidora i kurczaka. Na jednej z kromek połóż plasterki ogórka razem z jajkiem, na drugiej – bekon. Kromki ułóż jedną na drugiej i przykryj trzecim tostem. Gotowego sandwicza przekłuj wykałaczkami i udekoruj. Przekrój po przekątnej na cztery trójkąty. Podawaj z frytkami.
Źródło: www.pinezka.pl
Zobacz także: Królewski przysmak Elvisa
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze