Sandwicze – ulubione przekąski Amerykanów
TOMEK ERNESTOWICZ • dawno temuDziś prezentujemy najpopularniejsze amerykańskie sandwicze według tradycyjnych przepisów. Są idealną przekąską na przykład w czasie wakacyjnej podróży. Smacznego!
Muffaletta jest najpopularniejszą kanapką w Stanach Zjednoczonych. Pochodzi z Nowego Orleanu w stanie Luizjana i jest oferowana w każdej szanującej się restauracji serwującej kanapki.
Składniki
kilka cienkich plasterków salami
kilka plasterków szynki wędzonej (nie słodkiej)
mortadela (niekoniecznie)
ser provolone lub inny łagodny, łatwo topiący się ser
okrągła bułka, najlepiej z makiem
Pasta muffaletta
1 puszka czarnych oliwek
1 słoik zielonych oliwek nadziewanych papryką pimento lub zielone oliwki i pimento
3 ząbki czosnku
oregano
nasiona selera
marynowana w zaprawie octowej młoda marchewka i łodyga selera w plasterkach (wystarczy zalać pokrojone warzywa gorącą wodą z octem i zostawić na całą dobę)
ocet winny do smaku
Składniki zmiksować na grudkowatą masę, tak żeby było widać kawałki zielonych i czarnych oliwek, marchwi, selera i papryczki pimento.
Przygotowanie kanapki
Posmarować przekrojoną bułkę pastą. Położyć na bułkę wędliny i przykryć serem. Zapiec w piekarniku, włączając tylko górną grzałkę. Na roztopiony ser położyć wierzchnią część bułki. Kanapkę podawać przekrojoną na pół.
Club Sandwichto pyszny tost z kurczakiem i jajkiem.
Składniki
3 kromki pieczywa tostowego (dużego)
2 łyżki majonezu
garść sałaty lodowej pokrojonej w paski
10 dag piersi kurczaka
1 jajko sadzone
5 dag wysmażonego bekonu
mały ogórek konserwowy
1 pomidor (8 dag)
Przygotowanie
Tosty zrumień w opiekaczu. Pierś kurczaka upiecz na grillu lub usmaż na patelni. Następnie posmaruj majonezem 2 kromki chleba, połóż na nich pokrojoną sałatę, pomidora i kurczaka. Na jednej z kromek połóż plasterki ogórka razem z jajkiem, na drugiej – bekon. Kromki ułóż jedną na drugiej i przykryj trzecim tostem. Gotowego sandwicza przekłuj wykałaczkami i udekoruj. Przekrój po przekątnej na cztery trójkąty. Podawaj z frytkami.
Źródło: www.pinezka.pl
Zobacz także: Królewski przysmak Elvisa
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze