Składniki:
- filet (lub kilka) ryby morskiej, ale może być filet z sandacza, szczupaka lub pstrąga,
- słodka śmietanka (30%), ok. pół szklanki,
- pół cytryny,
- pół kostki masła,
- sól,
- pieprz biały.
Jak przyrządzić?
Rybę gotujemy w garnku na parze (z kupnem takiego obecnie nie ma problemów), wcześniej posoloną i skropioną cytryną. Ważne, aby ryby nie rozgotować! W międzyczasie na patelni lub rondlu roztapiamy masło i dolewamy śmietankę. Zmniejszamy gaz do minimum i dodajemy szczyptę soli, pieprz do smaku i sok z połówki cytryny. Nie wolno zagotować, bo sos się zwarzy! Mieszamy i jest ok!
Polewamy gorącą rybę i wcinamy! Można z pieczywkiem lub z czym, kto lubi.
Uwagi:
Ja do sosu dodaję kilkanaście (10-15) kropli tabasco. Jeden z członków naszej s.c. dodaje wyciśnięty czosnek, co daje równie dobry efekt.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | s.c.drań |