Składniki:
- świeży karp,
- olej,
- masło,
- mąka,
- przyprawy.
Jak przyrządzić?
Karpia pokrojonego w dzwonki solimy i otaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, na gorący sypiemy łyżeczkę czarnego, mielonego pieprzu. Kładziemy rybę, po 2-3 min wrzucamy na patelnię 1/6 kostki masła. Przysmażamy rybę na złoto. Jest przepyszna, wcześniej nie lubiłam karpia, teraz - choćby co drugi dzień :)
Jak podawać?
Na półmisku do ryb,przybranie z cytryny i pietruszki.I koniecznie z czerwonym winem.
Uwagi:
Karp musi być pokrojony w dzwonki, żeby nie smażyć skóry tylko mięso.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ella |