Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 4 cienkie plastry chudej szynki,
- łyzka przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii lub łyżeczka suszonej,
- kieliszek białego wina,
- szklanka śmietanki,
- 2 łyzki tartego żołtego sera,
- 2 łyzki oliwy,
- łyzka mąki,
- łyzka soku z cytryny,
- pieprz,
- sól.
Jak przyrządzić?
Umyte i osuszone piersipodzielić na połowę , lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć solą i pieprzem, skropic sokiem z cytryny, obtoczyc w mące i usmażyć na oliwie.
Zaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć sznyclami. Na patelni leciutko przesmażyc plastry szynki. Na każdym sznyclu ułożyć te plastry szynki.
Na pozostałym na patelni tłuszczu zesklic drobno pokrojona cebulę, dodać przecier pomidorowy i wino. Zagotować zalać sznycle i posypać bazylią.Dusić pod przykryciem 10-12 min na niewielkim ogniu. Smietankę wymieszac z tartym serem zalac sznycle wstawic na 5-7 min do nagrzanego piekarnika.
Zapiec.
Jak podawać?
Podawać z ryżem lub frytkami i zielona sałatą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Stokrotka |