Składniki:
- 1 kg świeżych śledzi całych lub płaty śledziowe,
- 1/2 kg cebuli,
- 1 szklanka octu 10% (można dać trochę więcej),
- 1 szklanka oleju,
- sól, pieprz,
- słodka papryka w proszku,
- ziele angielskie (6 ziarek),
- 3 litki laurowe,
- łyżeczka cukru.
Jak przyrządzić?
Śledzie wypatroszyć, wymyć, nasolić, popiepszyć i odstawić w chłodne miejsce.Do następnej miski - Pokroić cebulę w talarki, posolić, dodać cukier. Trochę popieprzyć dodać paprykę, ziele angielskie i liścia laurowego. Odstawić aby cebula zmiekła.Do garnka wkładamy 1 warstwę cebuli, następnie śledzie itd.Zalewamy to szklanką octu i szklanką oleju. Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Od zagotowania 15 min.Odstawić w zimne miejsce.
Potrzebne przybory:
2 miski.
Jak podawać?
Po ostygnięciu, wyłożyć na półmisek dwoma widelcami delikatnie aby się nie rozwaliły. Najlepsze na drugi dzień.
Uwagi:
Uwaga: Ja osobiście sprawdzam czy są już sledzie ugotowane.Odchylam 1 ze śledzi, jeżeli jest biały przy kręgosłupie to znaczy,że są dobre. Można jeszcze dodać przed gotowaniem na warstwy śledzi ketczup. Smacznego - śledzie są pyszne.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | KAROLINA |