Śledzie gotowane

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg świeżych śledzi całych lub płaty śledziowe,
- 1/2 kg cebuli,
- 1 szklanka octu 10% (można dać trochę więcej),
- 1 szklanka oleju,
- sól, pieprz,
- słodka papryka w proszku,
- ziele angielskie (6 ziarek),
- 3 litki laurowe,
- łyżeczka cukru.

Jak przyrządzić?

Śledzie wypatroszyć, wymyć, nasolić, popiepszyć i odstawić w chłodne miejsce.Do następnej miski - Pokroić cebulę w talarki, posolić, dodać cukier. Trochę popieprzyć dodać paprykę, ziele angielskie i liścia laurowego. Odstawić aby cebula zmiekła.Do garnka wkładamy 1 warstwę cebuli, następnie śledzie itd.Zalewamy to szklanką octu i szklanką oleju. Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Od zagotowania 15 min.Odstawić w zimne miejsce.

Potrzebne przybory:

2 miski.

Jak podawać?

Po ostygnięciu, wyłożyć na półmisek dwoma widelcami delikatnie aby się nie rozwaliły. Najlepsze na drugi dzień.

Uwagi:

Uwaga: Ja osobiście sprawdzam czy są już sledzie ugotowane.Odchylam 1 ze śledzi, jeżeli jest biały przy kręgosłupie to znaczy,że są dobre. Można jeszcze dodać przed gotowaniem na warstwy śledzi ketczup. Smacznego - śledzie są pyszne.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
AutorKAROLINA

Śledzie gotowane: Podobne przepisy

Śledzie gotowane: wypróbuj również

Powiązane Tematy