Składniki:
CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 kostki margaryny.
MASA SEROWA:
- 1 kg twarogu,
- 1 szklanka cukru,
- 5 żółtek,
- 3 łyżki śmietany,
- 3 łyżki oleju,
- 1 budyń śmietankowy,
- 2 szklanki mleka,
- 1 zapach śmietankowy lub waniliowy.
PIERZYNKA:
- 5 białek,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- wiórki kokosowe.
Jak przyrządzić?
CIASTO:Z wszystkich składników zagnieść ciasto i rozłożyć na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszce.MASA SEROWA:Ser zmielić. Ubijać kolejno ser, żółtka i cukier(produkty dodawać na przemian w małych ilościach)Po uzyskaniu masy serowej dodajemy olej, śmietanę i mleko (po dodaniu mleka masę mieszamy łyżką ponieważ jest rzadka i może nam opryskać meble w kuchni). Na końcu wsypujemy suchy budyń.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto ok. 45 min.PIERZYNKA:Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na gorący sernik posypać na niego wiórki kokosowe(wiórki docisnąć lekko ręką). Ciasto włożyć do piekarnika jeszcze na 15 min.Na ciasto można wyłożyć brzoskwinie z puszki, zalać to masą serową - upiec i na to pierzynka. PYCHA! SMACZNEGO!
Uwagi:
Zamiast brzoskwiń do masy serowej można dodać bakalie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | heniuta |