Składniki:
- pierś indyka,
- puszka brzoskwiń,
- puszka ananasów,
- pół szklanki bulionu,v
- po łyżeczce bazylii szałwi i mięty,
- łyżka żelatyny,
- masło do wysmarowania formy,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Pierś indyka natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Głęboką formę wysmarować masłem, ułożyć mięso i piec w piekarniku około 30 min w temperaturze 220 , polewając obficie na zmianę bulionem, sokiem brzoskwiniowym i sokiem ananasowym. Upieczone mięso ostudzić. Do gorącego sosu dodać żelatynę namoczoną w dwóch łyżkach zimnej wody. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia i oziębić.Zimne mięso pokroić, ułożyć na półmisku, udekorować owocami, zalać gęstniejącą galaretką i odstawić w chłodne miejsce.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | marta |