Sk艂adniki:
Na 15 sztuk:- 300g maki krupczatki,
- 2 zoltka,
- 200g masla,
- lyzka kwasnej smietany,
- 3 lyzki cukru pudru,
- przecier z jablek lub dzem.
Jak przyrz膮dzi膰?
Make i cukier przesiac przez sito,dodac oziebione maslo i posiekac. Wbic zoltka, wlac smietane i wyrobic ciasto. Wstawic na godzine do lodowki. Ciasto rozwalkowac na grubosc 3 mm wykrawac nozem lub radelkiem kwadraty (ok.10x10), nadziewac przecierem lub dzemem. Skladac na pol, by powstal tr贸jkat, kazdy rozek omiesc z maki i klasc na silnie rozgrzanym tluszczu. Smazyc z obu stron na rumiano. Osaczyc. Posypac cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | miliuda |