Składniki:
- średniej wielkości pomidory, licz po 2 na osobę,
- oliwa z oliwek,
- czosnek główka,
- tarty parmezan - opakowanie,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Pomidory przekroić w poprzek (horyzontalnie),obrany czosnek przecisnąć i wymieszać z sola.Nakładac ok. 1/2 łyżeczki masy czosnkowej na pomidora i rozsmarować.
Posypać ziołami i parmezanem (sporo).
Na brytfanne polac oliwą i wstawić do nagrzanego 200st piekarnika na ok 20 min.
Jak podawać?
Dodatek do mięsnych dań ciepłych lub jako przystawka na gorąco lub latem na zimno.
Uwagi:
Na gorąco i cudowne poimprezowo na zimno.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | shanti |