Smalec babci Heleny

Przepis kulinarny

Składniki:

- ok. pół kg tzw. podgardla (w mięsnym wiedzą),
- pól kg słoniny z przyrostami mięsa,
- pól kg mięsa wieprzowego i wołowego (waga razem),
- sól,
- pieprz,
- liście laurowe,
- ząbek (dwa) czosnku,
- może być cebula.

Jak przyrządzić?

Całość do robota kuchennego lub maszynki do mielenia mięsa (oczywiście bez przypraw). Potem wszystko należy wolno (przez kilkanaście godzin z przerwami), wytopić cały czas mieszając (już z przyprawami). Przelać do słoików i w odstawić w chłodne miejsce.

Uwagi:

Pożerać z ogókiem kiszonym lub małosolnym. Dobre do wódeczki i piwa.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Trudnośćprosty
Autors.c.drań

Smalec babci Heleny: Podobne przepisy

Smalec babci Heleny: wypróbuj również

Powiązane Tematy