Składniki:
- 3 laski cynamonu,
- 4 goździki,
- 4 anyżki,
- 50 g czarnej liściastej herbaty,
- 300 ml wody gorącej, ale nie gotującej.
Jak przyrządzić?
Gorącą wodą zalać herbatę - najzwyklej na świecie ją zaoparzyć. Chwilę ją przestudzić, ok. 5 min., dodać cynamon, goździki, anyżek. Parzyć razem minimum 20 minut. Najlepiej pozostawić to na noc (max. 12 godz.)W ten sposób przygotowaną miksturę należy wlać do filiżanki lub kubka (ok. 1/5 pojemności naczynia) i zalać gorącą wodą. Od razu podawać.
Potrzebne przybory:
Czajniczek do parzenia herbaty bądź najzwyklejszy słoik o poj. ok. 300 ml.
Jak podawać?
Najlepiej ją podawać w filiżance bądź w kubku.
Uwagi:
Dla osób, które nie lubią pić gorzkiej herbaty, proponuję posłodzić ją ok. 1 łyżeczką cukru lub miodu.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | blue_angel |