Składniki:
- 1/4 główki czerwonej kapusty,
- 4 jabłka (kwaśne),
- 20 dag fasolki perlistej,
- majonez.
Jak przyrządzić?
Kapustę poszatkować,wrzucić do gotującej się osolonej wody(na ok.5-10 minut)i odcedzić. Fasolę namoczoną, ugotowaną w wodzie z moczenia, odcedzić. Obrane jabłka skroić w drobną kostkę i rzucić na odcedzoną kapustę, aby wydobyć z niej kolor (dobrze wymieszać i pozostawić na minutkę). Połączyć wszystkie składniki, dodając majonez wg uznania.
Jak podawać?
Do ciepłych mięs lub ryb.
Uwagi:
To przepis kuchni małopolskiej. Można dodać białą fasolkę wprost z puszki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Gaja |