Składniki:
- 20 dag fig,
- 20 dag rodzynek,
- 20 dag orzechów włoskich,
- 1 kostka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 10 jaj,
- 1 gorzka czekolada,
- 16 łyżek cukru.
Jak przyrządzić?
Dół: upiec biszkopt z 8 jaj.Góra: ubić 10 białek z 8 łyżkami cukru, dodać bakalie i 1 łyżkę mąki. Piec ok. 20 min.Krem: utrzeć 10 żółtek z pozostałym cukrem (najlepiej jeżeli "przerobimy" cukier na puder), dodać do kostki miękkiego masła, wlać roztopioną czekoladę.Placki przełożyć kremem.
Jak podawać?
Koniecznie dopiero na drugi dzień!
Uwagi:
Ciasto jest dobre na drugi dzień jak "skruszeje" :)Osobiście jeszcze nie robiłam, ale jadłam u mamy.Ciasto jest super i podobno łatwe do przygotowania.Przepis jest oryginalny (wcześniej w przepisach pojawił się tylko daktylowiec) i dlatego go zamieszczam od razu, jeszcze przed samodzielnym pieczeniem.Wszystkie uwagi odnośnie przygotowania są pożądane.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | a-ka |