Langosz dla Arszulki

Przepis kulinarny

Składniki:

WERSJA 1:
- 1/2 kg mąki kukurydzianej,
- 1 dag drożdży,
- 1/3 szklanki mleka,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 szklanki oleju Kujawskiego,
- 1/2 szklanki gęstej śmietany,
- 1 szklanka startego żółtego sera,
- 2 łyżki cukru.

WERSJA 2:
- ½ kg mąki,
- ½ dkg cukru,
- 1 dkg drożdży,
- ok. 1/3 szklanki mleka,
- 25 dkg ugotowanych ziemniaków,
- 1 dkg soli,
- 2 szklanki oleju,
- śmietana lub czosnek.

WERSJA 3:
- 1 torebka drożdży piekarskich,
- ½ l ciepłej wody,
- 1 łyżka cukru,
- ½ l przegotowanego mleka,
- 7 dag mąki tortowej,
- 0,5 kg mąki gryczanej,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki miodu,
- 60 ml roztopionego masła,
- ¼ łyżeczki sody spożywczej,
- 1 jajko,
- olej do smażenia.

WERSJA 4:
- 400 g mąki,
- 150 g przecisnietych przez praskę, ugotowanych ziemniaków,
- 300 ml ciepłego mleka,
- 4 łyżki oleju,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 60 dag drożdży,
- olej do smażenia.

WERSJA 5:
- składniki w przepisie poniżej.

Jak przyrządzić?

WERSJA 1:Przesianą mąkę kukurydzianą wymieszaj z mąka ziemniaczaną i ustaw w pobliżu rozgrzanego piekarnika. Przygotuj rozczyn z drożdży, cukru i 1/6 szklanki ciepłego mleka oraz 1 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.Połącz wyrośnięte drożdże z przesianą mąką, dodaj pozostałe mleko i wyrób na gęste ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozłóż na stolnicy i rozciągnij na grubość 2 cm.Wykrawaj okrągłe placki wielkości ludzkiej dłoni i smaż z obu stron na silnie rozgrzanym oleju. Gorące langosze osącz na papierowym ręczniku, posypuj startym serem, polewaj śmietaną, mozna tez polac olejem z wycisnietym czosnkiem, lub z sosem tatarskim, z kechupem, dzemem, lub same tylko posolone.WERSJA 2:Mąkę przesiać do głębokiego naczynia, pozostawić w ciepłym miejscu. W mniejszym naczyniu przygotować rozczyn z drożdży: cukier rozetrzeć z drożdżami, dodać połowę mleka i łyżkę mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ziemniaki zemleć lub przetrzeć przez sito, włożyć do mąki, posolić i zagnieść. Połączyć z wyrośniętym rozczynem drożdżowym, dodać pozostałą ilość ciepłego mleka i dobrze wyrobić średnio gęste ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozłożyć na grubość 1 – 1,5 cm i wykrawać placki mniej więcej wielkości dłoni. Smażyć na gorącym oleju. Podawać ciepłe, polane śmietaną lub z czosnkiem.WERSJA 3:Mąki i sól wsypać do miski ;mleko, cukier, wodę i drożdże wymieszać wlewać powoli do miski z mąką wyrabiać. Dobrze wyrobione odstawić przykryte w ciepłe miejsce na 4 godziny. Do wyrośniętego ciasta dodać miód, sodę i jajko dobrze wyrobić. Zrobić grube placki smażyć na oleju z obydwóch stron, nadmiar tłuszczu osuszyć na ręczniku. Papierowym. Podawać na słodko lub wedle życzenia. Ja mam przepis na placki gryczne ale możesz spróbować zastąpić mąke gryczaną kukurydzianą. WERSJA 4:Z drożdży, połowy mleka, cukru i maki zrobic rozczyn o gęstosci śmietany. Gdy urosnie dodać resztę składników , wyrobic luźne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Potem formować placki, dosyć spore i grube na jakiś centymetr, najlepiej natłuścić ręce a stolnicę posypać mąką. Kłaść na gorący olej, smażyć z obu stron.WERSJA 5:Ja robię trochę inaczej. Biorę do miseczki okolo 4 szkl. mąki pszennej, 2,3 łyżki oleju, jedno lub dwa żółtka, trochę soli i pieprzu do smaku. W osobnym kubeczku rozcieram około 2-3 dkg drożdzy z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki oraz niewielką ilością wody. Odstawiam do wyrośnięcia. Jak wyrosną dodaje do miseczki z mąką dwie łyżki masła roślinnego i wyrabiam gładkie ciasto, które musi być luźniejsze jak na pizzę. Jak jest zbyt gęste to rozcieńczam gorącą wodą. Nastepnie formuję średniej wielkości kulki (powinno ich być około 8 do 10 szt.), to zależy ile wyszlo ciasta i jakiej wielkości są kulki. Pozostawiam do wyrośnięcia. Jak wyrosną nacieram dlonie olejem i każdą kulkę spłaszczam i rozciągam w rękach aż będą miały średnicę mniej więcej talerzyka deserowego. Trzeba nabrać trochę wprawy i na pewno się uda. Wrzucam na rozgrzany, głęboki olej i smażę dosłownie chwilę na złoty kolor. Po usmażeniu można posolić, polać śmietaną, posypać startym, żółtym serem lub posmarować rozgniecionym czosnkiem jak kto lubi.

Uwagi:

WERSJA 1:Przepis boba: http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=685WERSJA 2:Przepis dickw: http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=34WERSJA 3:Przepis kido: http://www.mniammniam.pl/forum/viewtopic.php?topic=1844&forum=1WERSJA 4:Przepis Nika24:http://www.mniammniam.pl/forum/viewtopic.php?topic=1844&forum=1WERSJA 4:Przepis andy: http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=1846

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Trudnośćśredni
Autora-ka

Langosz dla Arszulki: Podobne przepisy

Powiązane Tematy