Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół kostki margaryny,
- 1 kisiel (jaki lubicie może być z cukrem),
- 1 zapach (jaki lubicie),
- 1 łyżka oleju,
- cukier puder lub polewa czekoladowa.
Jak przyrządzić?
Jajka utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Margarynę pokroić w kostkę i również zmiksować. Do mąki dodać proszek do pieczenia i powolutku dodawać do masy cały czas miksując. To samo zrobić z kisielkiem. Na koniec dodać zapach i łyżkę oleju i mieszać jeszcze jakieś 2 min. żeby ciasto było bardziej puszyste. Następnie masę przełozyć do wysmarowanej blaszki (takiej jak do keksu) i włożyć do lekko podgrzanego piekarnika. Piec przez ok.15-20 min. w temp. 200C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Potrzebne przybory:
Miska, mikser, blaszka.
Jak podawać?
Najlepiej z kawusią bądź herbatką.
Uwagi:
Ciasto jest bardzo łatwiutkie i szybkie, przypomina biszkopt ale proszek kisielkowy nadaje mu ciekawego smaku. Do środka można również dodać wiórek kokosowych lub kandyzowanej skórki pomarańczowej. Możecie kombinować zależnie od gustu. Smacznego Kisielkowca :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | purplesparkle |