Sk艂adniki:
- 6 lyzek miekkiego masla,
- 2/3 filizanki cukru,
- 1 jajko,
- 2 lyzki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 lyzkach wody,
- 1 lyzeczka aromatu waniliowego lub pol opakowania cukru waniliowego,
- 1 3/4 filizanki maki pszennej,
- 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 lyzeczki soli,
- 1/4 filizanki mleka,
- 1 tabliczka bialej lub mlecznej czekolady, drobno pokruszonej.
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Rozpusczamy kawe we wrzatku zeby zdazyla ostygnac.2. Wlaczamy piekarnik, musi zadzyc nagrzac sie do 180-200 stopni.3. W duzej misce ubijamy mikserem na duzej predkosci miekkie, ale nie stopione maslo z cukrem przez ok 5. minut.4. Wbijamy do tego jajko, dodajemy aromat lub cukier waniliowy i rozpuszczona kawe (musi byc ostudzona). Miksujemy az skladniki sie polacza.5. W osobnej misce mieszamy "suche" skladniki: make, proszek do pieczenia i sol. Dobrze wymieszane dodajemy do miski ze zmiksowanymi "mokrymi" skladnikami. 6. Miksujemy przez chwile aby skladniki sie polaczyly dolewajac po trochu mleka. 7. Gdy ciasto jest juz gladkie (powinno byc dosyc geste, tzn "trzymac sie lyzki"), dodajemy pokruszona mleczna lub biala czekolade (lub po pol tabliczki kazdej)i mieszamy dokadnie.8. Natluszczamy forme do muffinow i wkladamy papierowe formy do otworow.9. Lyzka nakladamy ciasto - wypelniamy otwory prawie po brzegi, ale nie "kopiascie."10. Wkladamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut Czasem trwa to dluzej lub krocej, mysle ze zalezy to od piekarnika - zeby sprawdzic czy sa gotowe otwieramy na chwilke piekarnik i naciskamy muffina delikatnie lyzeczka. Jesli wgniecienie zostaje, znaczy ze jeszcze niegotowe, jesli odksztalca sie z powrotem, to znaczy ze juz mozna wyciagac.
Potrzebne przybory:
- Blaszka do muffinow (babeczek) - widzialam ja w kilku hipermarketach, na pewno jest w Ikei. To taka blaszka z wglebieniami. Z pojedynczych foremek muffiny moga sie wylac podczas pieczenia.- specjalne foremki papierowe do wyscielania blaszki, na pewno dostepne w realu. - gleboka miska- mikser
Jak podawa膰?
Najlepiej jeszcze pierwszego dnia, cieple - pachna pieknie, skorke maja chrupiaca a w srodku sa puszyste i miekkie. Potem tez sa dobre, ale bardziej "ubite."
Uwagi:
Ta "filizankowa miara" pochodzi z oryginalnego angielskiego przepisu, sorry za jej nieprecyzyjnosc. Jesli uzywamy takiej samej filizanki do odmierzania wszytskich skladnikow wszystko bedzie ok, bo proporcje beda zachowane. Trzeba uwazac jesli wyciaga sie z blachy jeszcze cieple muffiny (bo takie sa najlepsze:)). Najpierw delikatne okrecamy i dopiero potem wyciagamy zeby nie polamac. "Cappuccino" to tylko jedna opcja. Czasem robia migdalowe (olejek migdalowy i siekane migdaly), z jagodami lub porzeczkami (wanilia i owoce), rumowe z rodzynkami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 8 |
Autor | cherryvamp |