Gdyby wszystkie dietetyczne potrawy były tak smaczne, to mogłabym być stale na diecie. Dla lękających się diety składniki sałatki jawią się jak horror, ale ci, którzy z zieleniną eksperymentowali, wiedzą, że cukinia i kalarepa mogą sprawić miłą niespodziankę. Miałam w życiu etap, kiedy wsuwałam tę sałatkę na śniadanie, obiad i kolację. Dziewczyny! Dieta nie musi być katuszą.
Składniki:
2 kalarepki,
2 cukinie,
pęczek dymki,
1 łyżka masła,
pudełko granulowanego twarożku,
pieprz,
sól,
ewentualnie: bazylia, oregano i prażone pestki dyni.
Jak przyrządzić?
Kalarepki i cukinię umyć i obrać. Pokroić w paseczki grubości ołówka. Wrzucić na 5 minut do osolonego wrzątku. Odcedzić.
Dymkę pokroić w paski. Białe jej części wrzucić na patelnię z łyżką masła i podsmażyć 2 minuty. Dodać resztę dymki i odsączone warzywa. Smażyć 5 minut.
Wyłożyć na talerz, dodać twarożek i ewentualnie posypać siekanymi ziołami i prażonymi pestkami dyni.
Dla niewtajemniczonych: prażone pestki (dyni, słonecznika) to takie, które na kilka minut wrzucamy na pustą patelnię. Nie dodajemy tłuszczu, bo pestki mają własny. Najsmaczniejsze są wtedy, gdy po wyspaniu ich z patelni do miseczki wymieszamy je z kilkoma kroplami sosu sojowego. Dzięki temu nadają potrawom specyficzny, szlachetny smak.
Jak podawać?
Z ciemnym pieczywem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |