Sałatka z zielonym ogórkiem
ALICJA • dawno temuNiskokaloryczne ogórki to znakomity produkt na sałatkę dla osób, które dbają o linię. Atrakcyjność ogórków podnoszą zawarte w nich witaminy: A, B6, K oraz minerały: fosfor, potas, wapń i magnez. Wchodząca w skład ogórka askorbinaza niszczy witaminę C, dlatego nie należy łączyć go w sałatkach m.in. z pomidorem. Poniżej znajdziecie przepis na pyszną sałatkę z ogórkiem i makaronem. W sam raz na podwieczorek lub kolację.
Składniki:
- 20 dag makaronu typu gwiazdki,
- 4 grube plastry szynki,
- 2 zielone ogórki,
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane,
- jogurt naturalny,
- sól,
- oregano.
Sos czosnkowy: Połącz jogurt naturalny z rozdrobnionym czosnkiem. Dodaj sól i oregano. Zamiast oregano możesz użyć ziół prowansalskich.
Sałatka ogórkowa: Makaron ugotuj na pół twardo. Szynkę i jajka pokrój w drobną kostkę. Ogórki dokładnie umyj, obierz i posiekaj w kostkę. Połącz wszystkie składniki w misce. Przed podaniem połącz z sosem czosnkowym. Jeśli nie lubisz czosnku, możesz polać sałatkę samym jogurtem lub majonezem, a wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze