Składniki:
- 1 kg cienkiej kiełbasy,
- 2-3 średnie cebule,
- ostry ketchup,
- sól,
- pieprz,
- odrobina tłuszczu do podsmażenia cebuli.
Jak przyrządzić?
Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół, a potem na 10-cio cm. kawałki i lekko je nacinamy. Cebulę kroimy w półkrążki i pdsmażamy w garnku. Następnie dolewamy odrobinę wody, sól, pieprz do smaku i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie smażymay kiełbaski aż się zrumienią. Gdy cebula jest gotowa dodajemy do niej kiełbaski i zalewamy ketchupem. Dusimy jeszce kilka minut na malym ogniu. Potrawa powinna wygladać jak gęsty gulasz. Podawać z dowolnym pieczywe.
Jak podawać?
Ja podaję w misce i każdy nabiera sobie ile chce.
Uwagi:
Potrawa stanowi idealne podłoże pod załączniki przyniesione przez niespodziewanych gości.
W zależności od upodobań można dodać więcej cebuli i ulubione przyprawy.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | niania |