Składniki:
- 2 torebki ryżu,
- 0,50 kg pieczarek,
- 0,30 kg boczku,
- 2 cebule,
- 0,25 kg sera żółtego,
- 2-3 pomidory,
- przyprawy.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować na sypko. W tzw. "międzyczasie" posiekać cebulę i pieczarki, przesmażyć na patelni. Na drugirj patelni lub w rondlu podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Składniki układać warstwami w naczyniu żaroodpornym, tak aby na dnie i na spodzie był ryż. Doprawić do smaku. Na wierzch ułożyć pokrojone w plastry pomidory,całość posypać startym żółtym serem. Zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera.
Potrzebne przybory:
Patelnia, rondel, naczynie żaroodporne.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 porcji |
Kaloryczność | średnio |
Autor | Asieńka |