Zapiekanka z bułki
KAROLINA • dawno temuChrupkie, kuszące aromatem i smaczne – te trzy określenia można by bez wątpienia odnieść do uwielbianych przez nas chipsów. Jednakże nie tylko one zachwycają nas wyjątkowym połączeniem tych trzech cech. Równie dobrze będą one pasować, gdy pod uwagę weźmiemy różnego rodzaju zapiekanki. To właśnie one dzięki specjalnej procedurze przyrządzania będą chrupiące, a ich pojawienie się na stole zachwyci nas wyjątkowym aromatem. Dziś czas zapoznać się ze sposobem przygotowywania dania doskonale nam wszystkim znanego. Jest nim zapiekanka z bułki, na której zamieścić można nieomal wszystko, co mieści się w naszej lodówce po dużych weekendowych zakupach, a czego nie zdołaliśmy zjeść. I chociaż jedzenie to nie bez powodu kojarzy się nam z daniami typu fast food albo posiłkami podróżnych stojących w kolejkach przed dworcową budką, by choć wrzucić coś na ząb, to umiejętny dobór składników sprawi, że na powrót znajdzie się ona w zacnym gronie naszych najzacniejszych potraw. Nie trać zatem okazji i zobacz, jak zrobić zapiekankę z bułki.
Jak zrobić zapiekankę?
Zanim dowiemy się, jak zrobić zapiekankę, należy zdefiniować to, czym określamy wymieniony termin. Otóż zdarza się, że nazywamy nim właściwie wszystko, co poddawane jest procesowi zapiekania. I tak pojawiają się w naszych wypowiedziach zapiekanki z cukinii, ziemniaków albo zapiekanki makaronowe. Węższa definicja natomiast stosowana jest wyłącznie do potrawy, na którą przepis znajdziesz poniżej. Co ciekawe, niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pomysł na zrobienie zapiekanki z bagietki jest obok wielu nietrafionych i wzbudzających uśmiech na twarzy wymysłów wynalazkiem byłego ustroju. Jakie ma to znaczenie? Otóż danie to jest sycące, stoi znacznie wyżej w hierarchii z uwagi na temperaturę podawania niż zwykła kanapka, a czas jego przygotowania jest zaskakująco krótki. Co więcej, równie dobra jak zapiekanka z bułki jest zapiekanka z chleba albo bagietki. Oczywiście najlepiej będzie, jeżeli sięgniesz po długą bułkę, lecz równie dobrze nadają się do tego różne rodzaje już nieświeżego pieczywa. Jak już wspomniano, na naszej zapiekance znaleźć się może niemalże wszystko, jednak najczęściej spotykamy się z zapiekanką z bułki z pieczarkami, serem i ketchupem. Nie ma sensu wydawanie pieniędzy na danie typu fast food, które z łatwością możesz zrobić w domu. Pomoże ci w tym poniższy przepis.
Przepis na zapiekankę z bułki
Do przygotowania zapiekanki z bagietki z pieczarkami będziesz potrzebowała:
- 1 bagietki,
- 1 cebuli,
- 10 dag pieczarek,
- ½ świeżej papryki,
- 4 czarnych oliwek,
- masła,
- 10 dag sera żółtego,
- ketchupu albo majonezu.
Bagietkę należy przekroić podłużnie na pół, a następnie podzielić na jeszcze dwie części. Każdy z kawałków powinien być posmarowany niewielką ilością masła, na którą kładziemy starty ser.
Cebulę obieramy i kroimy na drobne kawałki, i smażymy na oleju. Następnie dodajemy do niej obrane i pokrojone pieczarki, które przez chwilę dusimy na małym ogniu. Otrzymany farsz kładziemy na rozkrojoną bułkę. Etap ten możemy pominąć i dodać świeże warzywa. Oprócz tego na zapiekankę kładziemy pokrojone oliwki oraz paprykę. Całość możemy jeszcze posypać tartym serem.
Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na około 8–10 minut do czasu, aż się zarumieni.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze