Kurczak z ananasem
KAROLINA • dawno temuZwykle, myśląc o jakimś dodatku do mięsa, automatycznie nasuwają się nam różnego rodzaju warzywa. Zestawienie to jest stare jak świat i mimo upływu czasu, a także zmieniania się swoistych mód kulinarnych, nie traci zwolenników. Żeberka w kapuście kiszonej, rosół z włoszczyzną, kurczak ze szpinakiem albo kotlet mielony w towarzystwie surówki z buraków to tylko niektóre z pozycji, jakie najczęściej goszczą w naszych domach. Wraz ze wzrostem świadomości kulinarnej oraz poznawaniem innych kultur obok tradycyjnych potraw kuchni polskiej pojawiły się zestawienia dla niej dotychczas nieznane i konkurencyjne, jeżeli chodzi o właściwości smakowe. Nie można oczywiście stwierdzić, że mięso w towarzystwie owoców to wymysł zupełnie naszej tradycji kulinarnej nieznany, zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę chociażby kaczkę z jabłkami albo wędzone śliwki dodawane do wielu potraw mięsnych. Jednakże połączenie kurczaka z ananasem jest dla nas zupełnie świeże, dlatego też stanowi ciekawe urozmaicenie codziennego menu. Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób przygotować kurczaka z ananasem albo też chciałabyś dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego niezwykłego owocu, przeczytaj poniższy artykuł.
Jedzenie ananasa
Właściwości ananasamieliśmy okazję poznać na szeroką skalę dopiero niedawno, dlatego też nie powinno nikogo dziwić, że jego dodanie do różnych potraw nie jest popularne. Ten niezwykły owoc bowiem naturalnie występuje w Ameryce Południowej, a rozpowszechnienie jego uprawy nastąpiło wraz z XVI-wiecznymi odkryciami geograficznymi. Niestety nie udało się go zaadoptować w naszym klimacie, jednakże owoc ten stał się ogólnodostępny dzięki rozwojowi transportu. Jedzenie ananasa możliwe jest na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest spożywanie go w postaci surowej, natomiast drugim już po przetworzeniu. W obu postaciach owoc ten zawiera dużą ilość cukrów, lecz także stanowi bogate źródło witaminy C. Co więcej, w ananasie występuje enzym ułatwiający trawienie, a więc świetnie nadaje się on na podwieczorek oraz jako dodatek do dań głównych. Wykorzystanie ananasa w kuchni jest dość duże, zwłaszcza w tradycyjnych recepturach terenów, na których występował naturalnie. To właśnie z niego przyrządza się desery, dżemy, soki czy kompoty. Ciekawym pomysłem na przerwanie kulinarnej monotonii jest przygotowanie piersi z kurczaka z ananasem. Całość potrawy zwieńczy dodanie dobrze znanej mieszanki przypraw, jaką jest curry. Zobacz, jak zrobić pyszny filet z kurczaka z ananasem.
Przepis na kurczaka z ananasem
Do przygotowania kurczaka curry z ananasem będziesz potrzebowała:
- 2 filetów z piersi kurczaka,
- 1 małej puszki ananasa w syropie,
- curry,
- 2 cebul,
- 1 łyżki mąki,
- soli,
- pieprzu.
Piersi z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na porcje jak na kotlety. Następnie macerujemy je w sporej ilości curry i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie obieramy cebulę, a także podsmażamy ją pokrojoną w kostkę na patelni. Cebula powinna znaleźć się w rondelku.
Piersi z kurczaka wyjmujemy z lodówki i podsmażamy z obu stron na oleju. Następnie przekładamy mięso do rondelka. Dodajemy do niego syrop z ananasów, a także pokrojone na małe kawałki owoce. Całość powinna się gotować, aż mięso i owoce będą miękkie. W razie potrzeby dodajemy jeszcze do smaku curry, sól i pieprz. Kiedy potrawa będzie już gotowa, możemy zagęścić przygotowany sos, dodając do niego łyżkę mąki. Danie podajemy z ryżem albo makaronem.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze