Składniki:
1. Opakowanie (500 g) mrożonych krewetek Black Tiger obranych z ogonkami.
2. 0,5 główki kapusty pekińskiej.
3. 2 pomidory.
4. 10 czarnych oliwek.
5. 1 cytryna lub limonka.
6. 3 ząbki czosnku.
7. 1 łyżka sosu sojowego, 1 kieliszek białego wytrawnego wina, czerwony ocet winny.
8. sól, świeżo mielony pieprz, cukier brunatny - po szczypcie.
9. mieszanka ziół: estragon, bazylia, oregano, lubczyk - wszystkiego po jednej łyżeczce.
10. 1 łyżka oliwy (ja stosuję oliwę z pestek winogron).
Jak przyrządzić?
Krewetki wkładamy na sito i rozmrażamy pod strumieniem bierzącej wody. Pozostawiwmy na sicie przez 10 minut. W tym czasie w szklanej misce przygotowujemy maceratę, tzn. łączymy składniki z punktu 6 (1 zmiżdzony ząbk),7, 8 i połowę składników punktu 9.Do tak przygotowanej zalewy wkładamy krewetki i odstawiamy do lodówki na 0,5 godziny. Gdy krewetki dojrzewają w spokoju, my zabieramy się za obieranie, płukanie, osuszanie i szatkowanie kapusty pekińskiej, krojenie pomidorów w ósemki i odcedzanie oliwek z zalewy. Gdy warzywa są już gotowe, wyjmujemy z szafki duży okrągły talerz (wymiar pizzy lub większy) i usypjemy na nim kopczyk z kapusty, który dekorujemy wianuszkiem z pomidorów i oliwek. Całość posypujemy pozostałymi ziołami, lekko skrapiamy połową cytryny i odstawiamy na boczek by nabrały cudownego aromatu. Na patelni (najlepiej grillowej lub z grubym dnem) rozgrzewamy maksymalnie oliwę i przyrumieniamy czosnek (30 sekund), następnie dorzucamy krewetki i ciągle mieszając smażymy je 2 minuty. Po tym czasie wlemamy do całości marynatę i odparowujemy ją jeszcze 3 do 5 minut - nie należy zapomnieć o ciągłym mieszaniu. Gorące krewetki układamy na zielonym kopczyku i dekorujemy ósemkami cytryny.
Jak podawać?
Potrawę należy podać natychmiast po przygotowaniu. Najlepiej smakuje z białym lub różowym wytrawnym, schłodzonym winem i ciepłymi (suchymi) grzankami z żytniej bagietki lub ciabatty.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 35 zł |
Autor | Agnik |