Składniki:
Uszka z miesem (2 paczki), puszka groszku, szynka, 5 pieczarek, masło, ser, sól, pieprz, lubczyk, zioła prowansalskie, 3-4 śmietany kremówki, szklanka-1,5 mleka
Jak przyrządzić?
Mrożone pierożki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody - gotujemy aż staną się miękkie. Odcedzamy i układamy w 4 jednorazowych, aluminiowych foremkach (malutkie blaszki). Do każdej foremki dodajemy groszek, pokrojoną w paseczki szynkę. Pieczarkę kroimy w paski, podpiekamy na maśle i też dodajemy. Śmietanę rozrzedzamy mlekiem, dodajemy sol, pieprz, zioła, szczyptę lubczyku i odrobinę startego sera (przyprawiać według uznania). Sos rozlewamy na blaszki (składniki i sos mają zajmować gdzieś 3/4 wysokości blaszki). Posypujemy całość obficie serem i wkładamy do piekarnika na 40 minut. Po 30 minutach dodajemy jeszcze trochę sera. Życzę smacznego.
Potrzebne przybory:
4 blaszki jednorazowe albo duże naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
prosto z piekarnika, nie przekładając do żadnego naczynia.
Uwagi:
Składniki można poukładać i zapiekać w dużym naczyniu żaroodpornym, ale osobiście polecam zapiekać i podawać w foremkach, gdyż wtedy danie nie rozpada się i oczywiście wygląda apetyczniej!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | gonia |