Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru, 1 kostka margaryny, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
masa serowa:
50 dag sera białego (śmietankowego), 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 budyń waniliowy, 1 szklanka mleka
Jak przyrządzić?
Ciasto wyrobić i schłodzić (1 godzina). Podzielić na 3 części i upiec na złoty kolor.
Masa:
Zmielony ser ucieramy z cukrem, jajkami na jednolitą masę, stawiamy na małym ogniu, cały czas mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Budyń mieszamy z mlekiem i wlewamy do sera i gotujemy aż ser zgęstnieje - ciągle mieszać. Jeden słoik jabłek (można tez wcześniej kupić jabłka w sklepie, obrać je i ugotować), dodać 2 galaretki suche i wymieszać. Przekładać placki gorącym serem: placek + ser + jabłka + placek + ser + jabłko + placek.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Kingulka |