Składniki:
25 dag mąki pszennej, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka cukru, 1,5 dag drożdży, 3/4 szklanki mocnej kawy, 2 cukry waniliowe, 15 dag drobno pokrojonych bakalii (rodzynki, migdały lub orzechy, suszone morele), po szczypcie soli, cynamonu, sproszkowanych goździków.
Polewa: 5 dag mąki, 2,5 dag masła, 1,5 dag kawy rozpuszczalnej, 1 cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać, dodać olej, sól, cukier, cynamon i goździki. Drożdże rozpuścić w przestudzonej kawie i wlać do mąki. Zagnieść ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie zwiększy objętość, dodać bakalie oraz cukier waniliowy i delikatnie wyrobić. Formę do pieczenia wysmarować masłem, włożyć ciasto i odstawić, aby ponownie wyrosło. Polewa: wszystkie składniki połączyć i utrzeć na gładką masę. Ciasto wysmarować na wierzchu polewą i piec 45-50 minut w 190 st.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Emilka |