Składniki:
- 3 płaty śledzi marynowanych
- 2 ogórki kiszone
- 1 spore jabłko
- pół średniej czerwonej cebuli
- 6 łyżek gęstej śmietany 18%
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu (polecam Kętrzyński jeśli ktoś może kupić, ma wyraźny smak, nie jest mdły)
- 4-5 łyżeczek chrzanu
- sól, natka pietruszki
Jak przyrządzić?
Z płatów zdjąć skórę i każdą część przekroić na pół. Ułożyć kawałki w naczyniu jeden obok drugiego (ja używam pokrywki od naczynia żaroodpornego, świetnie się sprawdza). Jabłko i ogórki pokroić w dość grubą kostkę, cebulę drobniutko posiekać. Dodać śmietanę, jogurt, majonez, chrzan, posolić i wymieszać. Powstałym sosem zalać śledzie, lekko je unieść przy ściankach naczynia, tak aby sos dostał się też pod spód. Posypać natką pietruszki i schłodzić w lodówce.
Uwagi:
Jest to przepis własny i podane proporcje nie są sztywne, w każdym razie tego sosu ma być dużo w stosunku do śledzi. Jak ktoś lubi ostrzej, można dodać więcej chrzanu, abo białego pieprzu. Życzę smacznego.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | iza 79 |