Składniki:
300g mąki, 100g cukru pudru, 1 żółtko, szczypta soli, 1 łyżka rumu, 200g masła, mąka do wałkowania
Polewa: 1 żółtko, 1 łyżka rumu, 150g cukru pudru
Jak przyrządzić?
Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Zrobić dołek pośrodku i rozbić do niego żółtko, osolić i dodać rumu. Masło wkroić do mąki i szybko wyrobić ciasto. Nadać ciastu kształt kuli i zostawić w chłodnym miejscu, pod przykryciem. Ponownie zagnieść ciasto, zrobić wałek, z którego odcinać kawałki i formować je na małe precelki. Na posmarowaną tłuszczem blachę ułożyć ciastka.
Polewa: dobrze utrzeć cukier, białko, rum, aby uzyskać białą polewę. Zanurzyć precle w polewie lub posmarować. Rozłożyć do wyschnięcia na siatce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 50 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Emilka |