Brokuły z serem - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 świeży brokuł lub paczka mrożonych,
15 dag żółtego sera,
zioła prowansalskie.

Jak przyrządzić?

Brokułka ugodować, osączyć, następnie posypać dość grubą warstwą tartego sera. Posypać po wierzchu ziołami i wstawić na ok. 10 minut do gorącego piekarnika. A potem już tylko wcinać zanim wystygnie!

Jak podawać?

Można jako dodatek do obiadu, albo jako szybką kolacyjkę na ciepło.

Uwagi:

Bbrokułek powinien być jędrny, nie rozgotowany! Jak mam mało czasu to zamiast piekarnika wybieram mikrofalówkę.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Autordanuś

Brokuły z serem: Podobne przepisy

Brokuły z serem: wypróbuj również

Dania z brokułami

... Zielone warzywa to cenne źródło dobroczynnego dla organizmu betakarotenu. Jednym z nich są brokuły. Zamiast jednak podawać je jako dodatek do mięsa z ziemniakami, można na ich bazie przyrządzić ... kilka ciekawszych potraw. Jakie rozwiązania ...

dawno temu

Spaghetti z brokułami

... makaronów jest spaghetti. Uwielbiasz te długie nitki i chciałabyś poznać sposób na ich przyrządzenie? Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat spaghetti oraz nauczysz się robić ten makaron z brokułami. ... polejemy go sosem, ...

dawno temu

Rodzaje i gatunki żółtego sera – który z nich wybrać?

... Bez względu na to, który rodzaj sera wybierzemy – warto, aby ten zdrowy i naturalny produkt zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Przez smakoszy ceniony jest za walory smakowe, a przez dietetyków zalecany jako wartościowe źródło białka i ...

dawno temu

Sałatka z brokułami

... mogą być dla nas niezastąpionym źródłem wielu witamin i minerałów, których próżno szukać w szklarniowych warzywach. Ciekawym pomysłem na ożywienie naszego stołu jest przyrządzenie sałatki z brokułami. Poznaj niezawodny sposób na przygotowanie ...

dawno temu

Brokuły w sosie beszamelowym

... Bogate w witaminy C, A i witaminy z grupy B brokuły, warto zaserwować cukrzykom, osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym oraz tym, którzy dbają o dobry wzrok. Dla zdrowszych przedstawicieli społeczeństwa smacznym dodatkiem do brokułów ...

dawno temu

Brokuły świetne dla oczu!

... Jeśli lubisz brokuły to masz sporo szczęścia. Niemieccy naukowcy nie mogą przestać zachwycać się właściwościami zdrowotnymi tego zielonego warzywa. Dowodzą, że brokuły mają wszystko co potrzebne do tego, aby mieć zdrowe oczy i dobry wzrok. ... ...

dawno temu

Zapiekanka z brokułami i makaronem

... ze strony najbliższych. Nie trać czasu i zobacz, jak zrobić zapiekankę z brokułami i makaronem, a także poznaj tajemnicę gotowania tych niezwykłych warzyw. ... ze strony najbliższych. Nie trać czasu i zobacz, jak zrobić zapiekankę z brokułami i ...

dawno temu

Brokuł. Dlaczego powinnaś go jeść?

... Zawiera dużo witamin takich jak: A, C, E, K1, B1, jest bogaty w potas, fosfor, wapń, żelazo i chrom. To właśnie dzięki zawartości chromu brokuły są bardzo pomocne w leczeniu cukrzycy. Zawierają ... Nazwa brokuł wywodzi się z włoskiego broccolo, ...

dawno temu

Brokuły - wartościowe warzywo dla dzieci

... Warzywa zielone, do których zaliczane są brokuły, mogą odpychać swoim wyglądem i zapachem. Nie rezygnuj z nich i koniecznie umieść je w jadłospisie dziecka. Dlaczego warto podawać brokuły dzieciom i jak je przyrządzić, by szybko znikały z ...

dawno temu

Ser mascarpone - kilka fajnych przepisów

... . Punktem szczególnym tej kuchni są sery, z których najbardziej popularnym jest parmezan. Ale dziś mam dla was kilka przepisów z serem mascarpone. ... dodaj brokuły. W międzyczasie w oddzielnym naczyniu rozpuść masło, dorzuć do niego posiekany ...

dawno temu

Sery żółte

... Cech przypisywanych żółtym serom, za które je tak bardzo kochamy jest wiele. Czy możliwe jest bowiem przyrządzenie lasagne, zapiekanek makaronowych albo domowej pizzy bez tego niezwykłego dodatku ... śmietankowego smaku, jak i jego wersji ...

dawno temu

Gatunki sera

... Ulubiony przysmak myszy, wytworna przystawka koneserów wina, a także składnik chętnie wykorzystywany np. w kuchni włoskiej. Największym ich producentami są Francja, Szwajcaria oraz Holandia. Gatunków sera jest bez liku. Przedstawimy Wam te ...

dawno temu

Dania z serem

... Ponoć wynaleziono go aż 10 tysięcy lat temu. Dziś, wiele mówi się o złym wpływie serów na nasz organizm, jednak nie każdemu z nich można zarzucić działanie powodujące wzrost cholesterolu, przyrost ... wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są ...

dawno temu

Przepis na pizzę - neapolitańska, sycylijska czy capricciosa?

... , gdzie się jej nie serwuje. Ta typowa włoska potrawa należy do tzw. komfortowego jedzenia. Nawet jeśli ktoś nie jest wielkim fanem pizzy, od czasu do czasu przychodzi mu ochota na trójkątny kawałek z sosem pomidorowym i zapiekanym, ...

4 tygodnie temu

Jedz ser, będziesz zdrowszy !

... Żółty ser znamy wszyscy a niewielu jest ludzi, którzy sera nie lubią. Jak się jednak okazuje, ser żółty dobrze wpływa nie tylko na nasze podniebienie i nasz kulinarny apetyt, ale również na nasze ... Żółty serznamy wszyscy a niewielu jest ludzi, ...

dawno temu

Półmisek serów - pyszna przekąska

... Jeśli planujesz przyjęcie i zastanawiasz się jaką przekąskę zaserwować, to weź pod uwagę sery. Są naprawdę pyszne, a i napracować się przy takiej serowej przystawce nie trzeba. Wystarczy odpowiednio je pokroić i podać. Czy wiesz jak powinien ...

dawno temu

Co podać do deski serów?

... Deska serów to wykwintne eleganckie danie idealne na wieczór w gronie przyjaciół. Aby deska serów była dobrze skomponowana, musi zawierać ser twardy, ser świeży, ser miękki dojrzewający, oraz gatunki sera blue. ... Impreza z desą serów to jednak ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... Zastanawiałaś się kiedyś, ile sera przeciętnie zjadasz w ciągu dnia? Wbrew pozorom nie są to w większości wypadków niewielkie ilości. Okazuje się bowiem, że różne odmiany sera stanowią nieodłączny ... wytrawnych potrawach, do których trzeba ...

dawno temu

Epoisses - król wszystkich serów!

... Przedstawię dzisiaj bardzo unikalny francuski ser. Napoleon był nim zachwycony, a Jean Brillat-Savarin, znany francuski polityk, który zasłynął także w branży kulinarnej, nazwał go "królem ... wszystkich serów". Époisses de Bourgogne, bo nim ...

dawno temu

Powiązane Tematy