Składniki:
Warstwa orzechowa: 10 żółtek, 25 dag cukru pudru, czubata łyżka kakao, 25 dag zmielonych orzechów włoskich, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia.
Warstwa migdałowa: 10 białek, 25 dag cukru, 25 dag obranych i zmielonych migdałów , 3 łyżki pokruszonych biszkoptów, cukier waniliowy, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka proszku, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Polewa: 15 dag czekolady gorzkiej, pół szklanki płynnej kremówki, 10 dag cukru, 4 dag masła,
6 łyżek dżemu brzoskwiniowego lub morelowego, orzechy i migdały do dekoracji
Jak przyrządzić?
Warstwa orzechowa:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę, wsypać kakao, proszek i orzechy. Wymieszać i przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką ziemniaczaną.
Warstwa migdałowa:
Do ubitych na sztywno pianę białek wsypać cukier, ubijać chwilkę, a następnie dodać kolejno składniki pozostałe: mąkę+proszek, migdały, biszkopty, sok z cytryny. Delikatnie wymieszać. Rozłożyć wartstwę migdałową równą wartwą na masie orzechowej. Piec około 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Polewa:
pokruszoną czekoladę roztopić w garnuszku trzymanym nad parą, dodać śmietanę i masło, cukie. Podgrzewać polewę, cały czas mieszając. Upieczone ciasto pokryć ciepłym dżemem i oblać polewą. Udekorować.
Uwagi:
Ciasta upieczonego w średniej tortownicy nie przekładam żadną masą, natomiast jeśli zależy mi na efektywnym torcie to piekę je w dużej tortownicy i dodatkowo przekładam ciasto masą budyniową lub bitą śmietaną.
Ciasto jest pyszne i wbrew pozorom łatwe w przygotowaniu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 15 |
Kaloryczność | duża |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Emilka |