Składniki:
schab bez kości (może być chudy karczek), 6 łyżek oleju
Farsz: 20 dag pieczarek, 1 cebula, 2 jajka, 2 żółtka surowe, 2 łyżki natki pietruszki (posiekane), 2 łyżki margaryny, 2 łyżki bułki tartej, 10 łyżek startego żółtego sera, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso umyć, pokroić w plastry 1 cm, posypać pieprzem i solą. Na patelnię wlać część oleju, mocno rozgrzać i obsmażyć schab z obu stron. Kawałki usmażonego schabu ułożyć na blaszce posmarowanej olejem.
Jajka ugotować, ostudzić, posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić, usmażyć na margarynie (do odparowania wody). Dodać pokrojoną cebulę i smażyć ok 5-7 minut. Odstawić, przestudzić, przełożyć do miseczki. Dodać jajka, żółtka surowe, pietruszkę, bułkę tartą. Doprawić pieprzem i solą. Wymieszać.
Farsz wykładać porcjami na plastry mięsa, posypać serem. Całość zapiec w nagrzanym piekarniku, aż ser się rozpuści.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Emilka |