Składniki:
paczka kotletów sojowych lub granulatu sojowego (co kto lubi),
pęczek koperku,
jedna cebula,
oliwa z oliwek lub olej (co kto ma),
kostki bulionowe z oliwą z oliwek i ziołami lub warzywne,
śmietana kwaśna (% wedle uznania, ja preferuję 18%),
vegeta, sól, pieprz biały, sos sojowy.
Jak przyrządzić?
Kotlety sojowe ugotować w sosie sojowym lub w bulionie z kostki(może być i w tym i w tym), na oliwie podsmażyć cebulkę i koperek, dodać ugotowane kotlety, podsamażyć chwilkę, zalać odrobiną wody (tak około pół szklanki), dodać kosttkę z ziołami i oliwą, chwilę poddusić razem. Śmietanę wymieszać z odrobiną soli i dodać do garnka, cały czas mieszając to,co w tym garnku jest. Zagotować, aby całość zgęstniała, doprawić do smaku pieprzem,solą i vegetą (ta vegeta to nie musi być koniecznie, ale jak ktoś lubi)
Potrzebne przybory:
Garnek i coś do mieszania, no i nóż do siekania!
Jak podawać?
Podawać z czym się komu podoba, mnie najbardziej smakuje z młodymi zmieniaczkami i młodą kapustką z sosem vinegret!
Uwagi:
Aa, zapomniałam! Koperek to posiekać trzeba.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | nie wiem i nie chcę wiedzieć ;-) |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | kakadu |