Składniki:
6 jaj, 30 dag cukru, 1 kostka margaryny, 1 cytryna, 1 kg jabłek, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 30 dag mąki, 2 łyżeczki proszku.
Jak przyrządzić?
Żółtka, cukier i margarynę zmiksować - dodać sok z cytryny, śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia, na koniec pianę z białek - wymieszać. Wylać do blachy 3/4 ciasta, na to utarte jabłka, na jabłka reszta ciasta. Piec ok. 45 min - 200 stopni. Na jeszcze ciepłe wylać lukier (żółtko, sok z cytryny, cukier puder - utrzeć do konsystencji śmietany).
Uwagi:
Na dużą blachę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | KLIWIA |