Składniki:
- 50 dkg śledzi solonych,
- opakowanie śliwek suszonych,
- pół opakowania rodzynek,
- papryka czerwona konserwowa (według uznania),
- 20 dag pieczarek (koniecznie świeżych).
Jak przyrządzić?
Śledzie kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm, paprykę w prążki, śliwkę w paseczki, pieczarki w cienkie talarki.Mieszamy wszystkie składniki i zalewamy oliwą z oliwek. Zostawiamy na godzinę w lodówce.
Potrzebne przybory:
nóż i deska do krojenia, półmisek
Jak podawać?
Na półmisku wyłożonym liśćmi zielonej sałaty, dobrze smakuje z francuską bagietką, mogą być grzanki.
Uwagi:
Smak zaskakujący, ale sałatka ta znalazła już wielu zwolenników wśród moich zanjomych. A sam przepis został przywieziony z Ameryki Północnej. Uwielbiam przyrządzać te śledzie na wigilię, wszystko jest wtedy takie tradycyjne, a tu nagle zaskoczenie na stole, no i niebo w gębie...
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Autor | Lucy |