Składniki:
- 4 średnie cebule,
- 2 puszki tuńczyka (drobne kawałki),
- puszka całych pomidorów (bez skórki), oczywiście można zastąpić świeżymi,
- 40 dag sera zółtego,
- opakowanie nakaronu (rurki),
- sos pomidorowy lub koncentrat,
- 4 ząbki czosnku,
- oregano, bazylia
Jak przyrządzić?
Cebulkę lekko podsmażamy, dodajemy wyciśnięty czosnek. Następnie wrzucamy tuńczyka i całość dusimy pod przykryciem.
W międzyczasie możemy nastawić makaron. Dodajemy dalsze składniki, czyli całe pomidory z puszki oraz sos pomidorowy i dalej dusimy pod przykryciem. Wystarczy teraz wszystko doprawić, czyli: oregano i bazylia (dość sporo), no i oczywiscie sól, pieprz (ja używam chilii wegety), gdy makaron będzie już gotowy (nie za miękki), odcedzamy go i mieszamy z przygotowanym wcześniej farszem. Robimy to tak: trochę makaronu mieszamy z farszem i dodajemy starty ser (mieszamy małymi ilościami, gdyż całość trudno będzie nam wymieszać). Życzę wszystkim smacznego i pozdrawiam.
Uwagi:
Potrawę odsmażamy na patelni teflonowej (można dodać odrobinę wody).
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Loki76 |