Składniki:
Cisto: 2 łyżki suchych, aktywnych drożdży ;),
60 ml ciepłej wody,
250 g (niewybielanej) mąki,
1 łyżeczka soli,
80 ml oliwy,
2 jajka.
Jak przyrządzić?
W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzi, odstawić na 10 minut. Dodać 115 g mąki, sól i oliwę. Ubić na gładka masę. Dodać 60 g mąki i jajka, dokładnie wymieszać.Zaczyn przełożyć na powierzchnię oprószoną mąką. Uginać i stopniowo dodawać pozostałą mąkę, ugnieść w kulkę gładkiego ciasta.Ciasto włożyć do natluszczonej miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto przekłuć i przekroić na pół. Rozwałkować i włożyć do foremek. Cisto jest gotowe do posypania dodatkami.Dodatki:6 dużych cebul125ml oliwypo 1/2 łyżeczki bazylii, oregano i kopru 20 filetów z sardeli80g plasterków czarnych oliwek starty ser // może byc pare rodzajów (w orginalnym przepisie są to parmezan, romano, gruyere) oczywiście można te składniki zamienić jak kto woli ;)
Jak podawać?
Zaraz po przygotowaniu ;) Smacznego
Uwagi:
Jak już wspomniałam, dodatki zależą od gustów :)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | cztery pizze o średnicy 20 cm lub dwie o średnicy 25 |
Autor | pani XXX |