Składniki:
- 6 parówek
- 6 plastrów żółtego sera
- 200 g mąki 500
- olej
- drożdże
- mleko
- sól, cukier, pieprz
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Mąkę wsypać do miski, wkruszyć ok. 20 g drożdży, dodać pół małej łyżeczki cukru, sól wg uznania, dwie łyżki stołowe oleju, i dolewać tyle mleka aby ciasto po wyrobieniu miało konsystencję ciasta na pizzę. Wyrabiać ok. 20 minut. Uformować kulę z wyrobionego ciasta, ponakłuwać ją widelcem i pozostawić przykrytą szmatką w ciepłym miejscu na ok 30 minut. Następie ponownie wyrabiać ok. 10 minut, podzielić ciasto na 6 części, rozwałkować każdą na podłużny prostokąt o szerokości nieco większej niż parówka. Obrane z folii (sic!) parówki zawijać najpierw w plastry sera a następnie w plastry ciasta. Należy uważać aby parówka ani ser nie wystawały poza rulon ciasta. Pozaklejać końce rulonów, smażyć w rozgrzanym do 180 stopni głębokim oleju, lub we frytkownicy identycznie jak pączki ok 6-7 minut.
Potrzebne przybory:
frytkownica
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | turboponton |