Składniki:
1 duży kubek jogurtu naturalnego,
2 łyżki majonezu Hellmans babuni,
2-3 ząbki czosnku (lub wedle uznania),
sól,
pieprz,
vegeta,
pół pęczka koperku lub koper mrożony.
Jak przyrządzić?
Jogurt wymieszać z majonezem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Doprawić solą pieprzem oraz vegeta według własnego uznania. Na koniec dodać drobno pokrojony koper. Koper ewentualnie można zastąpić natką pietruszki. Odstawić do lodówki na 2-3 godz.
Jak podawać?
Wyśmienicie smakuje jako dodatek do potraw z grilla np. mięs, kiełbas, szaszłyków. Ja podaję go też do placuszków z cukinii, a także jako dodatek do dania obiadowego: ugotowane w mundurkach ziemniaki obieram i kroję w talarki - polewam sosem, do tego pierś z kurczaka w panierce. Polecam również sałatkę pekińską z tym sosem: drobno siekam kapustę i dodaję sos. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na kilka godzin. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Autor | madaste |