Sos czosnkowy z koperkiem

Przepis kulinarny

Składniki:

1 duży kubek jogurtu naturalnego,
2 łyżki majonezu Hellmans babuni,
2-3 ząbki czosnku (lub wedle uznania),
sól,
pieprz,
vegeta,
pół pęczka koperku lub koper mrożony.

Jak przyrządzić?

Jogurt wymieszać z majonezem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Doprawić solą pieprzem oraz vegeta według własnego uznania. Na koniec dodać drobno pokrojony koper. Koper ewentualnie można zastąpić natką pietruszki. Odstawić do lodówki na 2-3 godz.

Jak podawać?

Wyśmienicie smakuje jako dodatek do potraw z grilla np. mięs, kiełbas, szaszłyków. Ja podaję go też do placuszków z cukinii, a także jako dodatek do dania obiadowego: ugotowane w mundurkach ziemniaki obieram i kroję w talarki - polewam sosem, do tego pierś z kurczaka w panierce. Polecam również sałatkę pekińską z tym sosem: drobno siekam kapustę i dodaję sos. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na kilka godzin. Życzę smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania5 min.
Trudnośćprosty
Autor madaste

Sos czosnkowy z koperkiem: Podobne przepisy

Sos czosnkowy z koperkiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy