Składniki:
2 piersi kurczaka, 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, 30 dag pieczarek (może być jeszcze fasolka szparagowa, ale niekoniecznie), jarzynka, przyprawa curry oraz olej do smażenia, sól, pieprz, papryka, ryż.
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwce. W tym czasie obrać umyte warzywa i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy kurczak będzie już podsmażony dodać do niego starte warzywa i podlać wszystko wodą, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na grubsze plasterki a następnie podsmażyć w osobnym garnuszku na oliwce, dodać do pozostałości. Wszystko dusić ażwarzywa będa miękkie. Doprawić solą, pieprzem, papryką, jarzynką oraz cyrry. Ugotować dwie paczki ryży i wymieszać z warzywami. Smacznego!
Potrzebne przybory:
patelnia do całości potrawy, garnek do pieczarek, tarka do warzyw, nóż do piersi kurczaka, garnek do ryżu
Uwagi:
Ja sypię dość dużą ilość przyprawy curry, jest lepsze.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Ana |