Składniki:
Sałata zwykła lub lodowa, oliwki - najlepiej czarne bo ładnie wyglądają w tej sałatce,ogórek świeży,pomidor,papryka czerwona i/lub zielona i/lub żółta (można dodać wszystkie albo tylko jedną jak kto lubi)cytryna,oliwa z oliwek (najlepiej - ale może być inna).
Jak przyrządzić?
Sałatę pokroić w paski, oliwki pokroić w krążki lub na połówki (ja wolę krążki w tej sałatce). Ogórek w kostkę - pół ogórka można zostawić w skórce - nie ma się czego bać, a taki kolor ładnie wygląda w sałatce. Pomidor w kostkę. Papryka w kostkę. OD RAZU POKROPIĆ CYTYNĄ!!!! nie bać się - nawet pół cytryny nie nadaje nieprzyjemnie kwaśnego smaku, bo sok wsiąka w warzywa. Polać oliwą (koniecznie, bo przecież chodzi o witaminy, które lubią rozpuszczać się w tłusszczach właśnie). Nie dodawać soli, bo sałata od razu się rozpaćka, a dzięki cytrynie cały czas wygląda apetycznie. Można posypać pieprzem, ale ja polecam z samą cytryną i oliwką.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska, miska do wymieszania, talerz do podania - bo wtedy lepiej ją widać.
Jak podawać?
Na talerzu i najlepiej zaraz po przyrządzeniu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | aggi |