Składniki:
Ciasto:4 jajka,1 szklanka wody,1 szklanka mąki,1/2 pojemnika margaryny,1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:0,5l mleka (lub trochę mniej),2 jajka,1 szklanka cukru (lub trochę mniej),1/2 pojemnika margaryny,1/2 kostki masła,2 łyżki mąki kartoflanej,2 łyżki mąki tortowej.
Jak przyrządzić?
Ciasto:Wodę zagotować z margaryną. Do gotującego wsypać mąkę. Gotować, ciągle mieszając, 5 minut. Odstawić do wystygnięcia. Dodać całe jaja + proszek do pieczenia - zmiksować.Piec ok. 20minut w piekarniku o temperaturze 200stopni. Blachę mocno wysmarować tłuszczem!
Masa:Trochę mleka wymieszać z mąkami (jak budyń). Resztę mleka zagotować z tłuszczem. Na gotujące mleko wlać mleko zmieszane z mąką. Po ostygnięciu dodać 2 całe jajka i zmiksować.
Jak podawać?
Ciasto jest zarówno smaczne tuż po wyciągnięciu z pieca, jak i parę godzin później. Gotową już karpatkę dobrze jest posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | AgatKa =) |