Składniki:
Halibut świeży lub mrożony (dzwonka najprawdopodobniej),
natka pietruszki,
odrobina kolendry i rozmarynu,
oliwa z oliwek lub olej,
cebula,
cytryna,
masło,
sól,
pieprz (zwykły lub cayenne),
czosnek (niekoniecznie),
troszkę vegety (niekoniecznie).
Jak przyrządzić?
Halibuta rozmrozić, umyć w zimnej wodzie i odsączyć. Lekko posmarować oliwą z oliwek lub olejem (najlepiej użyć w tym celu pędzelka do oleju). Natrzeć solą, pieprzem i ziołami.Rybę ułożyć na folii aluminiowej (posmarowanej masłem) razem z posiekaną w tzw. piórka cebulą (piórka: nie do końca półplasterki). Pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku sypiemy razem z cebulą. Cebulę i czosnek posypujemy solą i pieprzem cayenne lub vegetą. Zamykamy folię tak, by łatwo można było ją otworzyć...Tak przygotowaną rybę kładziemy na ruszcie. Pieczemy, co jakiś czas zaglądając i sprawdzając jej stan. Kiedy zauważymy, że ryba nam dochodzi, otwieramy na chwilkę nasz pakunek i tak zostawiamy, by trochę mocniej się podpiekła...Zabieramy rybę z rusztu. Układamy na talerzu, cebulę z czosnkiem wysypujemy w jednym miejscu. Na rybie układamy ładną gałązkę pietruszki (w celach dekoracyjnych raczej) i dwa półplasterki cytryny.
Potrzebne przybory:
Folia aluminiowa, ruszt, szczypce do ściagnięcia ryby z grilla.
Uwagi:
Dobrze smakuje z frytkami, lekkimi sałatkami lub surówkami i sosem czosnkowym. Dla bardziej dbających o linię polecam zamiast frytek pieczywo z grilla z masłem czosnkowym. Jeżeli pogoda popsuje nam plany związane z grillem, to przyprawioną rybę wystarczy upanierować i usmażyć w oleju na patelni. Też jest pyszna.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | dragonfly_olga |