Składniki:
Makaron cannelloni
Farsz:0,5kg mięsa mielonego z indyka, 3 łyżki masła, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka śmietany, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 puszka pomidorów, garść parmezanu, 3 łyżki natki pietruszki
Sos pomidorowy:1 słoik sosu tradycyjnego Dolmio,sól,pieprz.
Sos beszamelowy:0,5 l mleka, 5 łyżek masła, ¼ szklanki mąki, ok. 250 g startego żółtego sera (może być morski).
Jak przyrządzić?
Sos beszamelowy: masło rozpuścić w garnku, wsypać mąkę, gotować ciągle mieszając ok.5 minut. Równolegle należy podgrzać mleko. Całość łączymy, ciągle mieszając, gotujemy ok.15 minut. W międzyczasie dodajemy starty żółty ser.Cannelloni nadziać farszem. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, wylać na spód cienką warstwę sosu Dolmio. Delikatnie ułożyć cannelloni i polać sosem beszamelowym. Wierzch posmarować resztą Dolmio, posypać startym serem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Piec w piekarniku ok.45 minut
Jak podawać?
Najlepsza na gorąco. Obowiązkowo z czerwonym winem. Życzę smacznego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Dar-41 |