Składniki:
8 średnich ziemniaków,
4 średnie cebule,
jajka (średnio przyjmuje się 2 szt. na osobę),
sól,
pieprz,
oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki pokroić w bardzo cienkie plasterki, odłożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Cebulę pokroić w cieniutkie talarki i odłożyć na ok. 5 min. do drugiej miski. W dużej misce rozbić i "rozkłócić" jajka, do jajek dodać pokrojone ziemniaki i cebulę, wymieszać i posolić do smaku. Na średniej patelni rozgrzać oliwę, wlać część masy i smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu jednej strony tortilii następuje trudny moment odwrócenia masy na drugą stronę. Hiszpanie używają do tego celu dużego talerza, lecz to jest sztuka. Polecam pokrywkę dopasowaną do średnicy patelni. Należy zsunąć tortillę częścią usmażoną na pokrywkę i zwinnym ruchem włożyć nieusmażoną stronę tortilli na patelnię.
Potrzebne przybory:
3 miski, ostry nóż, patelnia, pokrywka.
Jak podawać?
Podawać na ciepło lub na zimno.Zawsze jest pyszna.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4-6 |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | FILOMENA |