Tarta twarogowo-szpinakowo-ziemniaczana - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
kostka masła,
30 dag mąki,
1/3 szklanki zimnej wody,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki cukru.

Farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku,
3-4 ugotowane ziemniaki (mogą być takie, co zostały z obiadu),
20 dag twarogu,
2 spore cebule,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa.

Na górę:
mały kubek gęstej śmietany,
1 jajko,
1 łyżka mąki,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jak przyrządzić?

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i cukier.Masło (nie za miękkie, ale też nie prosto z lodówki) siekamy na stolnicy dużym nożem razem z mąką.Jak już mamy drobną kruszonkę, to dodajemy wodę, wyrabiamy ciasto i zimną ręką szybko zagniatamy kulę. Kulę owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażarki na 20 minut.1 cebulę kroimy i przyrumieniamy na oliwie wraz z ząbkiem czosnku.Dodajemy szpinak. Jak już będzie gorący, to doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.Ziemniaki ugniatamy wraz z twarogiem, pokrojoną surową cebulką i roztartym ząbkiem czosnku. Dodajemy szpinak, mieszamy bardzo dokładnie (komu się chce, może przepuścić przez maszynkę), doprawiamy do smaku (sól, pieprz, gałka). Nagrzewamy piekarnik. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim niewielką blachę (można ją wyłożyć papierem do pieczenia), a następnie nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy w temp. 200-220 stopni, aż się zezłoci. Wyjmujemy ciasto i rozprowadzamy na nim farsz. Robimy sos do polania: śmietanę mieszamy z rozbełtanym jajkiem i mąką, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wylewamy sos na wierzch tarty i wstawiamy całość do piekarnika. Gdy sos na wierzchu się zetnie i lekko przyrumieni, wyjmujemy tartę z pieca.

Jak podawać?

Ta tarta jest pyszna zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Uwagi:

Trochę z nią zachodu, ale naprawdę warto: jest bardzo sycąca i taką ilością spokojnie naje się kilka osób.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Trudnośćwymagający
Autorcherryvamp

Tarta twarogowo-szpinakowo-ziemniaczana: Podobne przepisy

Tarta twarogowo-szpinakowo-ziemniaczana: wypróbuj również

Tarta szpinakowa

... ? Wystarczy sięgnąć do prawdziwego bogactwa europejskiej tradycji kulinarnej. Jedną z propozycji jest przepis na tartę szpinakową. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne, a dzięki szpinakowi będzie ... pomysłem na obiad jest przygotowanie ...

dawno temu

Sos szpinakowy - samo zdrowie

... Sos szpinakowy to źródło zdrowia i młodości. Szpinak zawiera bowiem potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i witaminy z grupy A, B, C, E, a także, bardzo nam potrzebny, kwas foliowy. Dzięki temu ... dip szpinakowy ma właściwości ...

dawno temu

Tarta serowo-cebulowa

... Tarta to danie na wskroś francuskie. Wyraża się to faktem, że z połączenia prostych, świeżych składników, które na piewszy rzut oka mogą ze sobą nie wpsółgrać, otrzymujemy danie wykwintne i eleganckie. Przyjemne nie tylko dla podniebienia ale i ...

dawno temu

Tarta z fetą

... przygotowania wyśmienitych pierożków. Równie dobrym rozwiązaniem jest upieczenie wyśmienitej tarty. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się o drzemiących w niej możliwościach znacznie więcej. Poświęcając chwilę, poznasz także sprawdzony ...

dawno temu

Tarta z jabłkami

... wykwintnym wyrobem kupionym w pobliskiej cukierni albo piekarni. Już teraz zobacz, jak możesz sprawić swoim bliskim miłą niespodziankę i zapoznaj się z przepisem na tartę z jabłkami. ... wykwintnym wyrobem kupionym w pobliskiej cukierni albo ...

dawno temu

Tarta cytrynowa - przepis na pyszność

... Tarta cytrynowa – przepis na to ciasto odmieni twój dzień. Jeszcze się nie zdarzyło, by człowiek jedzący pyszność się nie uśmiechnął, więc jeśli chcesz poprawiać sobie nastrój, to do dzieła. Świeży cytrynowy kolor będzie świetnie wyglądał w taki ...

dawno temu

Tarta grzechu warta

... danie kuchni francuskiej. Jeżeli i ty pragniesz spróbować paryskich specjałów, przygotuj pyszną tartę w dwóch nowych odsłonach – z czekoladą i owocami lub z porem i bekonem. ... danie kuchni francuskiej. Jeżeli i ty pragniesz spróbować paryskich ...

dawno temu

Zupa szpinakowa

... warzyw stanie się nie tylko przykrym obowiązkiem, ale także czystą przyjemnością. W ostatnim czasie w coraz większej ilości sklepów spożywczych możemy kupić mrożony szpinak. Zobacz, do jakich dań możesz go dodać, a także jak na jego bazie ...

dawno temu

Zupa szpinakowa z pesto

... Zupa szpinakowa z pesto to dawka witamin, która o tej porze roku przyda się każdemu. Zwłaszcza odporność naszych dzieci jest wystawiana na ciężką próbę. W szkole kichający koledzy, na dworze śnieg ... oliwysólpieprzKrok 1 Zupa szpinakowa – ...

dawno temu

Placki ziemniaczane

... z ziemniakami: knedle, kopytka, gnocchi… Zamiast zastanawiać się nad kolejną opcją ziemniaczanego cuda, warto przygotować, znane od dawna, swojskie placki ziemniaczane – tu też jest duże pole ... się za przygotowanie ciasta na placki: obieramy ...

dawno temu

Placki ziemniaczane z sosem - jak szybko i jak świetnie

... Przepis na placki ziemniaczane jest bardzo prosty, ale zawsze warto podawać je z sosem, danie zyskuje wtedy zupełnie nowy wymiar. Najbardziej popularne są placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, a co byś powiedziała na placki ziemniaczane z ...

dawno temu

Jak zrobić puree ziemniaczane?

... Puree ziemniaczane to chyba najczęściej spotykana na polskich stołach postać ziemniaków. Jest pyszne i przygotowując je nie ryzykujesz, że komuś nie będzie smakowało. Warto jednak czasem wprowadzić ... małe urozmaicenie, by zaintrygować gości ...

dawno temu

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

... przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. Jedną z tego typu potraw jest zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób przygotowuje się to wyśmienite danie, przeczytaj poniższy artykuł. ... tartych to głównie ...

dawno temu

Sałatka ziemniaczana z boczkiem

... Sałatka ziemniaczana z boczkiem to prawdopodobnie najlepsza zimowa sałatka. Jest naprawdę bardzo sycąca. Po takim posiłku na pewno nie będziesz miała ochoty na podjadanie. Dodaje się do niej także seler naciowy, więc przy okazji zadbasz także o ...

dawno temu

Tarta z budyniem

... jest receptura przygotowywania tarty z budyniem. Czytając poniższy artykuł, nie tylko dowiesz się, jak zrobić budyń, ale także poznasz przepis na tartę z budyniem. ... jest receptura przygotowywania tarty z budyniem. Czytając poniższy artykuł, ...

dawno temu

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

... Tania i szybka sałatka – oto czego potrzebujemy w środku tygodnia. Na szczęście istnieją takie przepisy, a sałatka ziemniaczana ze śledziem wiedzie wśród nich prym. Wystarczy tylko trochę ziemniaków, śledzi i majonez. Proste potrawy są ...

dawno temu

Jak zrobić placki ziemniaczane po galicyjsku?

... Placki ziemniaczane to pyszne wegetariańskie danie, za którym przepadają także mięsożercy. Przygotowuje się je dosłownie chwilę, a można się nimi zajadać bardzo długo. To prawda, że przez smażenie ... na smażenie placków ziemniaczanych. Nalej na ...

dawno temu

Placki ziemniaczane z pieczarkami

... Placki ziemniaczane z pieczarkami to świetny pomysł na obiad, zwłaszcza w poniedziałek, kiedy pracy mnóstwo i na gotowanie nie zostaje zbyt wiele czasu. Ta prosta potrawa jest bardzo smaczna i bardzo ... kuchennego. Krok 2 Do powstałej masy ...

dawno temu

Tarta serowo-cebulowa z przyprawami Kamis Specialite

... Artykuł sponsorowany Tarta to danie na wskroś francuskie. Wyraża się to faktem, że z połączenia prostych, świeżych składników, które na pierwszy rzut oka mogą ze sobą nie współgrać, otrzymujemy ... danie wykwintne i eleganckie. Przyjemne nie ...

dawno temu

Powiązane Tematy