Składniki:
Ciasto:
kostka masła,
30 dag mąki,
1/3 szklanki zimnej wody,
1 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki cukru.
Farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku,
3-4 ugotowane ziemniaki (mogą być takie, co zostały z obiadu),
20 dag twarogu,
2 spore cebule,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa.
Na górę:
mały kubek gęstej śmietany,
1 jajko,
1 łyżka mąki,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i cukier.Masło (nie za miękkie, ale też nie prosto z lodówki) siekamy na stolnicy dużym nożem razem z mąką.Jak już mamy drobną kruszonkę, to dodajemy wodę, wyrabiamy ciasto i zimną ręką szybko zagniatamy kulę. Kulę owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażarki na 20 minut.1 cebulę kroimy i przyrumieniamy na oliwie wraz z ząbkiem czosnku.Dodajemy szpinak. Jak już będzie gorący, to doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową.Ziemniaki ugniatamy wraz z twarogiem, pokrojoną surową cebulką i roztartym ząbkiem czosnku. Dodajemy szpinak, mieszamy bardzo dokładnie (komu się chce, może przepuścić przez maszynkę), doprawiamy do smaku (sól, pieprz, gałka). Nagrzewamy piekarnik. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim niewielką blachę (można ją wyłożyć papierem do pieczenia), a następnie nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy w temp. 200-220 stopni, aż się zezłoci. Wyjmujemy ciasto i rozprowadzamy na nim farsz. Robimy sos do polania: śmietanę mieszamy z rozbełtanym jajkiem i mąką, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wylewamy sos na wierzch tarty i wstawiamy całość do piekarnika. Gdy sos na wierzchu się zetnie i lekko przyrumieni, wyjmujemy tartę z pieca.
Jak podawać?
Ta tarta jest pyszna zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Uwagi:
Trochę z nią zachodu, ale naprawdę warto: jest bardzo sycąca i taką ilością spokojnie naje się kilka osób.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | wymagający |
Autor | cherryvamp |