Marchewka z kukurydzą i cebulą

Przepis kulinarny

Składniki:

4 duże marchewki, 2 duże cebule, puszka kukurydzy,
masło - ile kto uważa,
sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony),
folia aluminiowa

Jak przyrządzić?

Najlepiej zetrzeć marchewkę i cebulę na tarce w bardzo cienkie plasterki. Dodać odsączoną kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem - pieprzu powinno być dużo, soli jak kto uważa, ale im mniej, tym lepiej.Dobrze wszystko wymieszać.Przełożyć na folię, na wierzch położyć wióry masła i luźno zawinąć. Piec parę minut, dopóki marchewka nie będzie półmiękka - zależy od tego, jak rozpalony jest grill. Jeść najlepiej gorące i prosto z folii.

Potrzebne przybory:

Tarka lub malakser, łyżka i miska do wymieszania, folia aluminiowa

Jak podawać?

Jako dodatek do mięsa lub całkiem samodzielne jedzonko.

Uwagi:

Można dodać zioła, np. bazylię lub prowansalskie, niezłe jest z gałką, ale nawet jak uwielbiam ziółka i wszędzie sypię ich dużo, tak ta potrawa najbardziej smakuje mi tylko z pieprzem. Pikantność zależy od upodobań, ale clou tej potrawy to kontrast pieprzu z marchewką i słodką kukurydzą. Soli powinna być naprawdę odrobina, ma tylko wydobyć słodycz z warzyw, a nie nadać smak.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje2-3
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt4 zł
Autorhahahalka

Marchewka z kukurydzą i cebulą: Podobne przepisy

Marchewka z kukurydzą i cebulą: wypróbuj również

Powiązane Tematy