Składniki:
4 duże marchewki, 2 duże cebule, puszka kukurydzy,
masło - ile kto uważa,
sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony),
folia aluminiowa
Jak przyrządzić?
Najlepiej zetrzeć marchewkę i cebulę na tarce w bardzo cienkie plasterki. Dodać odsączoną kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem - pieprzu powinno być dużo, soli jak kto uważa, ale im mniej, tym lepiej.Dobrze wszystko wymieszać.Przełożyć na folię, na wierzch położyć wióry masła i luźno zawinąć. Piec parę minut, dopóki marchewka nie będzie półmiękka - zależy od tego, jak rozpalony jest grill. Jeść najlepiej gorące i prosto z folii.
Potrzebne przybory:
Tarka lub malakser, łyżka i miska do wymieszania, folia aluminiowa
Jak podawać?
Jako dodatek do mięsa lub całkiem samodzielne jedzonko.
Uwagi:
Można dodać zioła, np. bazylię lub prowansalskie, niezłe jest z gałką, ale nawet jak uwielbiam ziółka i wszędzie sypię ich dużo, tak ta potrawa najbardziej smakuje mi tylko z pieprzem. Pikantność zależy od upodobań, ale clou tej potrawy to kontrast pieprzu z marchewką i słodką kukurydzą. Soli powinna być naprawdę odrobina, ma tylko wydobyć słodycz z warzyw, a nie nadać smak.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | hahahalka |