Składniki:
Filety rybne, warzywa (cebula, marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, pomidory, papryka), olej do smażenia, sól, pieprz, papryka ostra w proszku oraz mimo pomidorów również koncentrat pomidorowy dla uzyskania koloru potrawy.
Jak przyrządzić?
Trzy kawałki rybnego fileta (7x7cm) skropić cytryną, obłożyć pokrojoną cebulką i pokrojonym w plasterki czosnkiem, przykryć i włożyć do lodówki na 2 godziny. Marchewkę, pietruszkę - małe, po 1, seler - kawałek zetrzeć na tarce, kawałek pora i małą cebulę oraz 1/2 papryki pokroić (paprykę grubo) i po kolei smażyć na oleju i wrzucać do rondla. Usmażyć pomidory oraz podsmażyć rybę i wszystko do rondla. Troszkę podlać wodą i na bardzo wolnym ogniu niech bulgocze. Nie mieszać za często. Lepiej ten rondel położyć na siatce, żeby się nie przypaliło. Doprawić do smaku i opanować się, żeby nie zjeść, stojąc przy garnku.
Jak podawać?
Już napisałem.
Uwagi:
Ugotować ryż. Pomidory mogą być z puszki!Na półmisek położyć sałatę, na to ryż, a na ryż jeżeli nie zjedliście z garnka - rybę.Słowo daję, sam to wymyśliłem. Nazwę wymyślił po pijanemu mój przyjaciel.Nie taję, że po tej robocie cała kuchnia roi się od brudnych miseczek, talerzy, tarek, noży, ale warto, warto raz w roku napaprać.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Autor | Sancho Pansa |